TEMA 5
Evolució històrica de la relació força-moviment.
Dinàmica de la partícula.
Lleis de Newton.
Principi de conservació del moment lineal.
Aplicacions.
5.1.
Evolució històrica de la relació força-moviment.5.2. Dinàmica de la partícula. Lleis de Newton
5.2.1 Primera Llei de Newton. Llei d'inèrcia
5.2.2. Segona Llei de Newton
5.2.3 Tercera Llei de Newton
5.2.4 Definició de massa. Unitat de massa i de força
5.2.5 Força Gravitatòria. Massa inercial i Massa Pesant
5.2.6. Sistema de referència inercial. Propietats de l'espai i del temps
5.3 Impuls. Principi de conservació del moment lineal.
5.4 Aplicacions.
5.4.1 Xocs
5.4.2 Moviment d'un coet
5.4.3. El pèndol simple
5.4.4 Les molles: Oscil·lador Harmònic Simple. Llei de Hook.
5.4.5 Forces que depenen de la velocitat i de les coordenades
5.4.6 Forces de Fregament
5.4.7 La Segona Llei de Newton en sistemes no inercials. Forces Fictícies
Tema 5
Evolució històrica de la relació força-moviment. Dinàmica de la partícula. Lleis de Newton. Principi de conservació del moment lineal. Aplicacions.
5.1.
Evolució històrica de la relació força-moviment.El primer gran pensador occidental que es planteja la relació entre les forces i el pensament és el grec Aristòtil. Aristòtil pensava el següent:
Posteriorment, primer Galileu i a continuació d'altres, especialment Kepler i Newton, utilitzant el mètode científic refuten tots aquests postulats:
5.2
. Dinàmica de la partícula. Lleis de Newton
En els seus Principia, l'any 1687, Sir Issac Newton va enunciar les tres lleis del moviment, que són considerades com els axiomes de la Dinàmica.
5.2.1
Primera Llei de Newton. Llei d'inèrciaTota partícula roman en estat de repòs o de moviment uniforme en línia recta, és a dir, a velocitat constant, a no ser que hi actuï una força.
5.2.2.
Segona Llei de NewtonSi actua una força F sobre una partícula de massa m i com a conseqüència aquesta es mou amb velocitat v aleshores:
on p = mv s'anomena quantitat de moviment. Si m és independent del temps t aleshores:
on a és l'acceleració de la partícula. Si sobre una partícula hi actua un conjunt de forces, aleshores es verifica:
D'això se'n diu principi de superposició de forces.
5.2.3
Tercera Llei de NewtonSi una partícula 1 actua sobre una partícula 2 amb una força F12 en direcció de la línia que uneix les partícules, la partícula 2 actua sobre la partícula 1 amb una força:
En altres paraules, per tota acció existeix una reacció igual.
5.2.4
Definició de massa. Unitat de massa i de forçaLa segona llei de Newton només es pot considerar completa i precisa quan es defineix la massa m. És possible donar una definició operativa de massa a partir de la tercera llei de Newton. Quan considerem dos cossos aïllats 1 i 2, la tercera llei diu que F21 = -F12. Utilitzant la definició de força donada per la segona llei tindrem:
o bé
D'aquí en treiem que:
Sempre serà possible establir una massa unitat, per exemple m1 i determinar la massa de l'altre cos comparant el cocient d'acceleracions quan m1 hi interactuï
. En el sistema internacional la unitat de massa és el Quilogram. La unitat de força és el Newton, que es pot definir com la força necessària per produir una acceleració de 1m/s2 a una massa de 1Kg.5.2.5
Força Gravitatòria. Massa inercial i Massa PesantUna vegada definida la massa, per poder determinar el moviment dels objectes cal determinar a quina força estan sotmesos. Newton va trobar per exemple l'expressió de la força gravitatòria. La força gravitatòria entre la Terra (de massa MT i radi RT) i un objecte qualsevol es pot escriure com:
on mg és la massa gravitatòria de l'objecte. Utilitzant la segona llei de Newton podem escriure:
on m s'ha calcular com hem explicat abans. D'aquesta massa m en diem massa inercial. Seria raonable pensar que mg/m depengués de la composició del material o d'altres variables, d'aquesta manera l'acceleració de caiguda lliure seria diferent per diferents objectes. El fet experimental és que a és la mateixa per tots els cossos, és a dir, que mg/m sempre val el mateix. Per tant es pren les unitats de G de manera que mg=m. Els experiments demostren que mg i m són equivalents amb una precisió de 1 sobre 1012. La igualtat entre la massa inercial i la massa pesant rep el nom de principi d'equivalència.
5.2.6.
Sistema de referència inercial. Propietats de l'espai i del tempsPer mesurar el desplaçament dels cossos i aplicar les lleis de Newton cal tenir escollit algun sistema de referència. Els sistemes de referència en què són vàlides les lleis de Newton s'anomenen sistemes de referència inercials. És a dir quan trobem que tot cos lliure de l'acció de cap força es mou en línia recta a velocitat constant (o roman en repòs) el sistema de coordenades utilitzat per estudiar aquest fet serà un sistema de referència inercial.
Quan les lleis de Newton siguin vàlides en un sistema de referència inercial també seran vàlides en qualsevol altre sistema que es mogui a velocitat constant respecte del sistema inercial. Això és degut a que en la segona llei de Newton apareix l'acceleració, és a dir la segona derivada de r respecte del temps, de manera que tot canvi de coordenades en què intervingui una velocitat constant no altera la segona llei. D'això se'n diu principi de relativitat de Galileu.
Per a que en un sistema de referència sigui vàlida la primera llei de Newton, cal que l'espai sigui homogeni i isòtrop. A més, per a que a tots els sistemes inercials les lleis de Newton sigui idèntiques cal que tots aquests sistemes tinguin el mateix temps t. És a dir, en la dinàmica Newtoniana, el temps és una magnitud absoluta independent del sistema de referència.
5.3
Impuls. Principi de conservació del moment lineal.Si una força actua sobre una determinada massa m, es produeix una determinada variació del moment lineal que anomenem impuls I. Aquesta variació es pot calcular integrant la força respecte del temps:
El promig temporal d'una força durant un temps D t es pot escriure com:
Aquesta expressió pot ser útil per exemple per calcular la força de retrocés d'una metralladora que dispara R projectils per segon, de massa m i a velocitat v. La força vindrà donada per:
Si no tenim cap força, F=0, la segona llei de Newton ens diu que:
Per tant, si la força que actua sobre una partícula és zero, el seu moment es conserva.
Considerem ara dues partícules en lloc d'una. A més suposem que les úniques forces que actuen sobre les partícules són forces d'interacció entre elles mateixes. Utilitzant la segona i tercera lleis de Newton podem escriure:
Aquest resultat l'anomenem llei de conservació de la quantitat de moviment
i és fàcilment generalitzable a n partícules fent el mateix raonament.
5.4
Aplicacions.5.4.1
XocsSuposem que dues masses m1 i m2 que es mouen sobre la mateixa recta xoquen. Anem a determinar les velocitats després del xoc v1' i v2' en funció de les velocitats inicials v1 i v2.
El moment abans del xoc serà:
Per analitzar que passa durant el xoc és molt convenient situar-se sobre un sistema inercial en el que p=0. Suposem que ens situem sobre un sistema que es mou a una velocitat:
respecte a aquest nou sistema de referència les velocitats de les dues masses es poden escriure:
Es comprova fàcilment que respecte d'aquest sistema de referència el moment és nul:
En el moment del xoc, si el moment s'ha de conservar, passi el que passi, fixem-nos que l'única possibilitat és que:
on e és l'anomenat coeficient de restitució. Es pot avaluar experimentalment i pren valors entre 0 i 1. Si e =1 diem que el xoc és elàstic (les masses conserven les seves velocitats) i si e =0 diem que el xoc és totalment inelàstic (les masses queden unides i en repòs).
Si tornem al sistema de referència inicial trobarem les velocitats:
Substituint el valor de V trobem que:
Per un xoc totalment inelàstic e =0 tindrem:
Per un xoc elàstic e =1:
Aquí podem considerar uns quants casos particulars:
és a dir, si dues masses iguals xoquen, i una és estacionària, aleshores s'intercanvien els moments.
és a dir, que si una partícula de massa petita impacta contra una massa molt gran, la partícula "rebota".
Si les masses són iguals les partícules simplement intercanvien les seves velocitats
.
5.4.2
Moviment d'un coetUn coet és un dispositiu que basa la seva propulsió en l'expulsió d'una determinada quantitat de massa per unitat de temps i a una determinada velocitat que anomenarem u i prendrem u>0. Considerem que li passa al coet durant un cert D t. El coet incrementa la seva velocitat v i perd massa D m<0. Per tant:
Considerem ara que està passant amb els gasos. Els gasos surten expulsats a velocitat (u-v) en un cert D t:
Fixem-nos que el signe de D pgas és el correcte. Si hi ha una força externa, la suma de moments ens haurà de donar:
Substituint i fent el límit obtindrem l'equació diferencial que ens descriu el moviment:
Anem a considerar un cas particular senzill, quan Fext=0. Si fem Fext=0 obtenim l'equació:
Integrant l'equació obtenim:
Fixem-nos que serà molt important assegurar que u sigui el més gran possible
. Si el coet té una càrrega útil del 10%, tindrem que:5.4.3.
El pèndol simpleConsiderem un massa m que penja d'un fil de massa menyspreable i longitud l. El pèndol es troba sota l'efecte de la força de la gravetat. Anem a deduir les equacions del moviment per desplaçaments petits respecte de la posició d'equilibri:
Si l'angle q és molt petit, aleshores Això voldrà dir que només són apreciables moviments horitzontals, però els verticals són menyspreables. Per tant, aleshores: T=g i Fy=0. En la direcció x podrem escriure la segona llei de Newton:
Es convenient escriure x en termes de l'angle: Substituint a l'equació diferencial:
Fixem-nos que la massa no apareix en aquesta equació. El moviment d'un pèndol no depèn de la seva massa. Aquest fet ja va ser descobert per Galileo, i és la base per a l'exactitud dels rellotges de pèndol que es desenvoluparien en una època posterior. L'equació anterior, per inspecció es veu que la solució és pot escriure com:
Fixem-nos, doncs que mesurant el període d'un pèndol de longitud coneguda es pot mesurar g. Com més llarga és la corda més llarg és el període del pèndol. Si anem a la Lluna i fem anar un pèndol veurem que oscil·la més a poc a poc que a la Terra.
5.4.4
Les molles: Oscil·lador Harmònic Simple. Llei de Hook.La força d'una molla depèn del seu estirament. Si imaginem la molla situada sobre un eix X, la força de la molla en funció del seu allargament x es pot escriure com:
on la k s'anomena constant recuperadora. D'aquesta expressió s'anomena llei de Hook. El fet que l'allargament sigui proporcional a la força fa que sigui senzill construir mecanismes per a la mesura de forces (ex. dinamòmetre). Si lliguem una massa m a l'extrem d'una molla, utilitzant la segona llei de Newton deduïm que l'equació del moviment serà:
Qualsevol sistema que obeeixi una equació d'aquestes característiques s'anomena Oscil·lador Harmònic. Per inspecció veiem que la solució d'aquesta equació és:
El període d'oscil·lació s'incrementa amb la massa i disminueix amb k. Les forces entre les molècules de molts sòlids es poden escriure en primera aproximació d'igual manera que la llei de Hook. Per tant en Física l'estudi d'aquest tipus de moviment és important.
5.4.5
Forces que depenen de la velocitatQuan un objecte es mou a través d'un fluid com ara l'aire o l'aigua, està sotmès a forces de retard o arrossegament que tendeixen a disminuir la velocitat de l'objecte. Aquestes forces són aproximadament proporcionals a la velocitat per velocitats petites i proporcionals al quadrat de la velocitat per velocitats grans. Anem a veure com deduir les equacions del moviment en aquestes condicions.
Suposem que tenim un vaixell a l'aigua i que els motors propulsen el vaixell amb una certa força constant F. En aquestes condicions la força d'arrossegament de l'aigua serà lineal amb la velocitat. Volem trobar la velocitat del vaixell a partir del moment en què es connecten els motors, i sortint del repòs. La segona llei de Newton diu que hem d'escriure:
on b és un paràmetre que depèn de la forma del vaixell, viscositat de l'aigua, etc. La solució d'aquesta equació tindrà la forma:
Substituint trobarem que:
Observem que la solució és una constant més una exponencial decreixent amb el temps. Per tant, conforme passa el temps, la velocitat s'apropa a una velocitat màxima F/b. Aquesta velocitat rep el nom de velocitat límit
.Suposem ara que un paracaigudista es llença des d'un avió i volem calcular com canvia la velocitat amb el temps. En aquestes condicions la força d'arrossegament és proporcional al quadrat de la velocitat:
Integrant:
Retornant a la constant a el seu valor:
Conforme el temps creix, la tangent hiperbòlica tendeix a 1. Per tant la velocitat creix fins arribar a una velocitat límit que ve donada per:
Per a un paracaigudista en caiguda lliure aquesta velocitat és d'uns 200Km/h.
5.4.6
Forces de FregamentSi intentem desplaçar un cos damunt d'un altre (exemple: un armari sobre el terra) apareixen forces degudes al contacte entre les superfícies dels dos cossos. Aquestes forces s'oposen al moviment i s'anomenen forces de fregament. Les forces de fregament presenten un seguit de propietats interessants:
Una manera de mesurar m e i m c consisteix a situar un objecte sobre un pla inclinat amb un angle inicial q =0. Si comencem a augmentar l'angle, arribarà un moment en què el cos començarà a caure. Sigui aquest angle crític q c i calculem-ne el valor de m e. Si prenem l'eix X paral·lel al pla inclinat i l'eix perpendicular, podrem escriure:
Per angles superiors, el cos baixa pel pla. Anem a calcular-ne l'acceleració:
Mesurant ax és possible deduir-ne el valor de m c.
5.4.7
La Segona Llei de Newton en sistemes no inercials. Forces FictíciesAnem a veure com s'ha de modificar la segona llei de Newton en el cas de que vulguem utilitzar-la en un sistema no inercial. Suposem que en un sistema fix F s'observa un mòbil el moviment del qual ve descrit pel vector de posició rF. Un altre sistema de referència, l'origen del qual es troba a l'extrem del vector Ro observa també el mòbil amb les seves pròpies coordenades i la posició vindrà donada pel vector rM. La relació entre els tres vectors vindrà donada per:
Derivant respecte del temps trobarem la relació entre les velocitats i les acceleracions mesurades en tots dos sistemes:
Si multipliquem per la massa trobem que:
Per tant, en el sistema no inercial, s'observen les mateixes forces que en el sistema fix més una força anomenada fictícia provocada pel terme -mA0. Aquest terme provoca una força en direcció contrària a l'acceleració del sistema no inercial i és sempre proporcional a la massa
.Exemples:
Si un cotxe frena, tenim una acceleració negativa en la direcció de l'eix negatiu de les X. Per tant els ocupants noten una força que els empeny cap endavant.
Si un cotxe gira, l'acceleració és en direcció al centre de curvatura (acceleració centrípeta). Per tant els ocupants notaran una força en direcció contrària, anomenada força centrífuga:
La força centrífuga, com les altres forces fictícies, és proporcional a la massa i creix ràpidament amb la segona potència de la velocitat. Aquest fet s'aprofita en un aparell anomenat centrífuga que s'utilitza per a la separació de substàncies (preferentment líquids i sòlids).