Index Rellotges de Sol

COM FER UN
RELLOTGE DE SOL EQUATORIALEl Rellotge de Sol que et proposem que construeixis té el següent aspecte:

 
 


1. Introducció

        En aquest rellotge, com pots veure, el quadrant (el paper sobre el que estan dibuixades les hores) es troba envoltant el gnòmon (el pal que fa ombra sobre l'escala). Com que el gnòmon és paral·lel a l'eix de rotació de la Terra, aleshores el quadrant és paral·lel a l'equador terrestre. Per aquest motiu aquest rellotge s'anomena rellotge de Sol equatorial. L'avantatge d'aquest rellotge és que el quadrant és molt fàcil de construir, doncs la separació entre les línies que indiquen les hores és sempre la mateixa (per exemple: la separació entre les 11 i les 12 és la mateixa que la separació entre les 5 i les 6). Això no és cert en els rellotges de Sol que tenen el quadrant pla.
 

2. Material

 • Una cartolina.
 • Un cilindre de plàstic transparent (exemples: ampolla de Fanta, Cocacola de 2 litres, gaseosa, etc). Cal que les parets de l'ampolla siguin un cilindre perfecte (que siguin rectes i que no hi hagi cap tipus de marca ni dibuix).
 • Una canya (per beure).
 • Tisores
 • Pega de barra i imedio.
 • Regle, escaire, transportador d'angles.
 • Llapis, rotulador, etc.

 • 3. Elaboració

  3.1 Cilindre

          Primer hauràs d'obtenir un cilindre a partir de l'ampolla. No facis el cilindre massa llarg, doncs aleshores el rellotge esdevé inestable. Per tallar el cilindre correctament pots utilitzar les tisores. Si ho creus convenient, pots primer fer forats amb una agulla per a que després resulti molt més senzill tallar amb les tisores. Fes-ho a poc a poc i sense fer massa força, perquè si nó doblegaràs el cilindre.

          Una vegada tens el cilindre, mesura la longitud de la circumferència interna. Una manera de fer-ho és agafant una tira de cartulina i situar-la dins del cilindre de manera que faci tota la volta. A on es sobrepossi la cartolina fas marques amb el bolígraf i després mesures amb un regle la distància entre les marques. A partir de la circumferència en pots deduir el radi.

      En el rellotge del dibuix, l'ampolla és la de gaseosa "Caprabo". La circumferència interna és de 271 mm i el radi intern és per tant de 43 mm.
   

  3.2 Suport del rellotge

  El suport del rellotge serà un prisma triangular. El prisma serveix per subjectar i orientar correctament el gnòmon i el quadrant. El gnòmon, com ja sabem, ha d'estar inclinat segons la latitud geogràfica local. Per fer el suport cal dibuixar el següent retallable al damunt de la cartolina:


  Seguidament enganxes la banda horària al cilindre. I després enganxes el cilindre al suport.
   

  3.4 La tapa

      Finalment, per assegurar que el gnòmon queda ben col·locat, afegirem una tapa a l'extrem superior del cilindre. Es dibuixa una circumferència amb el mateix diàmetre que l'ampolla i una altra circumferència concèntrica més gran. També es dibuixa al mig una circumferència de 5 mm de diàmetre.

  Es retalla la figura, i a partir de circumferència externa  es retallen pestanyes, tal i com es veu a la fotografia. També es forada el cercle de 5mm de diàmetre per a travessar la tapa amb el gnòmon. Una vegada tot retallat, es travessa la tapa amb el gnòmon i s'enganxa la tapa directament sobre l'ampolla. Després s'enganxen les pestanyes.
   
   

  3.5 Si Vols fer exactament el mateix rellotge que veus a la foto

  Si la latitud del lloc on vius és propera a 41º36' (Matadepera, Tarrassa, etc.) pots descarregar-te el següent fitxer:

  eq_dina3.zip (113 Kb).

  Conté dos documents del word 98' amb el dibuix de la base, de l'escala horària i de la tapa del rellotge de la foto. El dibuix de la base està en una fulla DIN-A3. El cilindre correspon a la "gaseosa Caprabo".

  Si la teva impresora no pot imprimir fulls DIN-A3, aleshores baixa't el següent fitxer:

  eq_dina4.zip (112 Kb),

  i després fas una ampliació a DINA3 amb una fotocopiadora de la fulla que conté el dibuix del suport. Altera el contingut dels fitxers al teu gust. Pots modificar els textos clikant al damunt.