La salut i la malaltia


Concepte de salut.

En el passat, el terme salut s'associava amb l'absència de malaltia. Una persona estava sana quan no patia cap malaltia. Llavors, les malalties eren freqüents a causa del desconeixement d'hàbits saludables, de la falta d'higiene i de les limitacions de la medicina. Si no provocaven la mort, deixaven seqüeles de per vida i sovint els malalts quedaven incapacitats per portar una vida normal.

Actualment,  l'Organització Mundial de la Salut (OMS), defineix la salut com l'estat de complet benestar físic, mental i social, i no tan sols l'absència d'afeccions o malalties.

Segons la definició, és tan necessari el benestar mental com el físic, i també influeix l'entorn en l'estat de salut. 


De què depèn la nostra salut?

Factors que influeixen en la salut.

Les característiques físiques i mentals de cada persona. Algunes persones són més susceptibles que d'altres a patir determinats transtorns, la genètica té un paper important en algunes malalties.

L'estil de vida. Hàbits saludables, com seguir una dieta equilibrada, la higiene personal diària, pràcticar algun esport, alternar treball i descans, dormir les hores suficients, evitar substàncies nocives, com l'alcohol, el tabac i les drogues, ajuden a mantenir un bon estat de salut.


El sistema d'assistència sanitària. Un sistema d'assistència sanitària pot prevenir i pal·liar molt problemes sanitaris. La qualitat del sistema (nombre de metges, de centres sanitaris, medicaments, tecnologia disponible...), la cobertura i la gratuïtat són factors que influeixen en la salut.


L'entorn social. La societat en la que vivim ens proporciona els mitjans per a desenvolupar les nostres capacitats, estudiar, treballar, etc. Però de vegades, també podem sentir-nos pressionats, la qual cosa repercuteix en la salut. Per exemple, tenir problemes amb els estudis o amb els companys ens pot causar decaïment, l'atur, els problemes econòmics, etc.


El medi ambient. La qualitat de l'ambient en que viu la persona també influeix en la salut; la contaminació de l'aire, l'aigua i el sòl, la presència de microorganismes patògens, la presència de radiacions i camps electromagnètics (radio, TV, mòbils), el soroll, etc.

La malaltia.

La malaltia és l'alteració lleu o greu del funcionament del nostre organisme.

En els païssos més desenvolupats existeix, en general, una bona infraestructura sanitària, però les malalties associades a la vida sedentària són un greu problema. En els països menys desenvolupats, on la qualitat de vida és molt inferior a la d'Europa o Amèrica del Nord, no hi ha una assistència sanitària suficient per atendre la població.

Les malalties i els trastorns es poden originar tan per causes externes com internes al nostre organisme. Així, el mal de cap pot tenir diferents orígens, com ara no dormir les hores suficients, estar en tensió per algun problema o patir un tumor.

Com ja saps, per a dur a terme les funcions vitals, és necessari que tots els òrgans, sistemes i aparells del nostre cos funcionin coordinadament. Per aquesta raó, una malaltia que afecti un òrgan pot tenir conseqüències sobre el funcionament de tot l'organisme. Per exemple, el mal funcionament dels ronyons fa que la sang no es depuri correctament, la qual cosa perjudica la resta dels òrgans del cos.

Quan ens posem malalts presentem uns símptomes característics de l'afecció que patim (dolor, mucositats, cansament, malestar...) així com certes alteracions (inflamació, variacions en les analítiques de sang i i orina...) que els metges utilitzen per determinar la malaltia de que es tracti. Molts cops d'han de fer proves mèdiques per detectar senyals de determinades malalties.

Tecniques_diagnostiques

Font Recursos Santillana


Un dels criteris que es fa servir per classificar les malalties i així poder estudiar-les millor, és segons si es poden contagiar o no.

Les malalties infeccioses són les causades per bacteris, fongs microscòpics, protozous i virus. Es caracteritzen perquè són transmissibles, és a dir, poden passar d'una persona malalta a una persona sana. La grip i la sida en són exemples.

Les malalties no infeccioses són aquelles la causa de les quals no són els microorganismes patògens per la qual cosa no són transmissibles. En són exemples el càncer, les malalties cardiovasculars o la diabetis.



Cinta Alemany (maleman1@xtec.cat)

Institut Dertosa

Última actualització Març 2021