L'erosió de les aigües salvatges
Les aigües salvatges utilitzen la seva pròpia energia per erosionar i transportar els materials. Aquests materials solen ser molt petits, de manera que no afecten als grans blocs, que resisteixen la erosió. En la majoria de cases les aigües salvatges erosionen la superfície per la qual transcorren, creant un canal.
L’erosió que provoquen formen diferents formes topogràfiques entre les quals hi ha:
Els xaragalls o escorrancs són solcs o reguerons en forma de V que es formen en terrenys homogenis, insolubles i tous, com els argilosos, que tenen una certa inclinació. Es poden arribar a formar barrancs i/o torrents.
Els pilars coronats són formes columnars que tenen roques de més duresa al damunt. Es formen en terrenys heterogenis. La roca dura és queda dalt sense erosionar-se i el material tou va degradant-se fins que, al llarg del temps la roca dura queda sospesada sobre el material tou. Al llarg del temps la roca de dalt pot caure. Solen formar-se en terrenys de gresos i conglomerats.
Els rascles o lapiaz són solcs o canals separats per arestes o crestes irregulars que es formen en terrenys impermeables constituïts per materials que es dissolen fàcilment; depèn del material és marquen més o menys. En la roca que es solen trobar més és a la calcària.